Scrisoare de intenţie

Document / descrire Model
completat PDF*
Model
gol DOC**
Model
Online
Scrisoare de intenţie denumită şi scrisoare de motivare este documentul care alături de C.V. vă poate recomanda pentru un anumit job.
În majoritatea situaţiilor scrisoarea de intenţie reprezintă primul contact stabilit cu angajatorul şi poate fi singura şansă prin care îi poţi stărni acestuia curiozitatea şi îl poţi determina să-ţi citească CV-ul şi să te cheme la un interviu.

fişier PDF

fişier DOC
LINK EXTERN
formular europass

* PDF = Portable Document Format este un standard global gratuit pentru vizualizarea, imprimarea şi comentarea fiabilă a documentelor, păstrează formatul şi caracterele impuse de către cel care a creat documentul;
** DOC / ** WORD = sau Microsoft Word este un procesor de text, parte a suitei (grupului) Microsoft Office.

RECOMANDĂRI Scrisoare de intenţie:

1. IDENTIFICAREA: atât identificarea expeditorului cât şi cea a destinatarului trebuie să fie cât se poate de complete.
În cazul în care scrisoarea este trimisă în format fizic, datele de identificare ale angajatului sunt trecute în partea de sus (nume, prenume, adresă de domiciliu, adresă de mail, nr. de telefon), iar în situaţia în care acerasta este trimisă în format electronic, aceste elemente sunt trecute la finalul scrisorii, în semnatură.
Destinatarul trebuie specificat şi el la începutul scrisorii. Dacă numele firmei este cunoscut, acesta trebuie trecut sub numele şi funcţia recrutorului (director HR sau altă persoană însărcinată cu angajările), date care vor fi introduse în formula de adresare de la începutul scrisorii.

2. INTRODUCEREA: este foarte important ca în partea de introducere a scrisorii să te identifici, să expui motivul care te-a determinat să trimiţi această aplicaţie, să precizezi foarte clar recrutorului postul vizat şi sursa prin care ai aflat de disponibilitatea jobului respectiv.

3. CUPRINSUL: este partea cea mai importantă a unei scrisori de intenţie, în cel mult două paragrafe trebuind să atragi atenţia angajatorului şi să-i stârneşti curiozitatea. În cuprins trebuie să motivezi ce te-a determinat să aplici pentru această poziţie şi care sunt competenţele şi experienţa ta care corespund profilului solicitat. Încearcă să fii cât mai succint şi să nu exagerezi. Nu repeta informaţiile existentte deja în CV, formulează fraze concise şi încearcă să foloseşti un limbaj profesional.

4. ÎNCHEIEREA: În ultimul paragraf formulează concluziile şi arată-ţi disponibilitatea pentru o viitoare întrevedere. Nu uita să mulţumeşti destinatarului pentru atenţia acordată şi încheie folosind o formulă profesională, neutră; „Cu consideraţie,”; „Cu stimă”; „Cu respect”; etc.


surse: https://europass.cedefop.europa.eu/ro şi http://www.umfcv.ro